Rachetele folosite de America să atace Siria: tehnologia are aproape 50 de ani
Statele Unite ale Americii, Franța și Marea Britanie au atacat Siria pe 14 aprilie. Atacul vine la un an după ultimul. Acestea sunt rachetele folosite în atac.
Ultimul atac asupra Siriei a fost asupra unor ținte multiple, în cooperare cu britanicii și francezii. A fost lovit un centru științific de cercetare din Damasc unde, potrivit americanilor, erau dezvoltate arme chimice, dar și biologice. O altă țintă a fost un depozit cu arme chimice de la vest de Homs, unde era depozitat inclusiv gaz sarin. A treia țintă a fost tot un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă.
Rachetele folosite de aliați în atacul din Siria
SUA, Franța și Marea Britanie au folosit în ultimul atac din Siria rachete Tomahawk. Acestea au fost create în anii ‘70 de armata SUA și au fost utilizate în ultimii 25 de ani, încă din Războiul din Golf.
O rachetă de croazieră Tomahawk are peste șase metri lungime, cântărește peste 1,5 tone și costă 1,5 milioane dolari. Sunt ghidate prin GPS și sunt foarte precise și la distanță mare.
Rachetele pot fi lansate și de pe sol, dar și de pe portavioane sau submarine. Ghidarea prin GPS funcționează pe distanțe de până la 1.600 km. Poate transporta focoase de până la 500 kilograme și rachetele pot atinge viteze de 880 km/h.
Cea mai nouă generație a rachetelor Tomahawk este dotată cu tehnologia prin satelit ce permite schimbarea țintei în timp ce rachetă este în zbor.
Numele acestor rachete folosite în atacul din Siria vine de la un tip de topor folosit de indienii Powhatan din Virginia (au dispărut prin anii 1800).
Aceste rachete subsonice de croazieră au fost produse la început de McDonnell Douglas. De-a lungul timpului au suferit diverse îmbunătățiri, iar în prezent sunt produse de Raytheon.
Rachetele au devenit cunoscute după ce au fost folosite în Războiul din Golf în 1991 când forțele americane au eliberat Kuweit. Atunci era invadat de forțele irakiene. Mult mai recent au fost folosite în loviturile aeriene care au dus la înlăturarea dictatorului libian Ghaddafi.